Israels vej fra Egypten til Israel

Hebræernes vej fra egypten til Israel

Ved det røde hav

Exodus!

 

Når vi læser om Israelernes flugt fra Ægypten og overgangen over Det Røde Hav, så forestiller vi os, at det var det, vi bedst kender som Det Røde Hav nemlig Suez strædet, og at de så siden hen vandrede i Sinai-ørkenen til det vi tror os kende som Sinais bjerg i den sydlige halvdel af Sinai-halvøen.

Men bibelen fortæller noget helt andet.

I fortællingen om flugten ud af Ægypten siger Bibelen:

2. Mos: 13: 18 Derfor førte Gud dem ad en omvej gennem ørkenen til Sivhavet. I række og geled drog israelitterne op fra Egypten.

Sivhavet som her nævnes antages almindeligvis at være den vestre arm af Det Røde Hav, det som vi kender som Suez-strædet. Men her igen kan vi søge svaret i Bibelens egne ord:

1. Kong.9:26,

 Kong Salomon byggede skibe i Esjongeber, der ligger ved Elat i Edom ved Sivhavets kyst .

 

Sivhavet ved Elat eller Eilat som byen hedder i dag ligger som den sydligste by i Israel, lige der hvor Edoms land lå på Gl. testamentlig tid, i toppen af den østlige arm af Det Røde Hav, det som er kendt som Aqaba-bugten i dag. Moses flygtede fra Farao 40 år tidligere. Og i den historie tales der ikke noget om at Moses skulle have gået gennem havet for at komme dertil. Som ses af kortet ligger Midjan på den østlige side af Aqaba-bugten. Som man må formode, gik han over land. Han var som vi ved alene på det tidspunkt, så for ham har det været mere direkte at tage landvejen over begge arme af Det Røde Hav. Denne rute var almindelig brugt af karavaner på den tid, da den var sikrere end ruten langs filistrenes land på nordsiden af Sinai.

 

Hvor ligger Sinais Bjerg?

Sinai-halvøen tilhørte på den tid Ægypten, som havde miner i området. Ud til begge arme af Det Røde Hav lå deres fæstninger og fort, så de kunne overvåge området. Fra vagttårne i hele Sinai kunne man sende meddelelser ved hjælp af reflekser om dagen og ild om natten. På den måde kunne det lade sig gøre at overvåge det store ægyptiske rige.

 2. Mos.13:20 Så brød de op fra Sukkot, og de slog lejr i Etam på grænsen til ørkenen

Der tales her i 2. Mos.13:20 om Israels folk at de skulle vandre til Etam, som er en del af ørkenen i den midt-nordiske del af Sinai på begge sider af Aqaba. Når de gik igennem havet var de stadigvæk i Etam på østsiden af Aqaba-bugten: 4. Mos.33:5 Israelitterne brød op fra Ramses og slog lejr i Sukkot. v6 De brød op fra Sukkot og slog lejr i Etam på grænsen til ørkenen. v7 De brød op fra Etam og vendte om til Pi-ha-Kirot, der ligger over for Ba'al-Sefon, og de slog lejr ved Migdol. v8 De brød op fra Pi-ha-Kirot og gik gennem havet mod ørkenen; så gik de tre dagsrejser i Etams ørken og slog lejr i Mara.

.

 Pi-ha-Kirot som enligt arkæologiske fund har ligget på ægyptisk område, sandsynligt er at det har været en fæstning ved Aqaba-bugten hvor ægypterne kunne overvåge bugten for fremmede og fjendtlige skibe

  2. Mos.14:1 Herren talte til Moses og sagde: v2 »Sig til israelitterne, at de skal vende om og slå lejr ved Pi-ha-Kirot mellem Migdol og havet; ved havet ud for Ba'al-Sefon skal I slå lejr.

 

”Ud for Ba’al-Sefon” eller over for som der står i den engelske version(KJV) og i 4. Mos.33:7, peger sandsynligvis på den østlige bred af bugten.  Ba`al var en kanaanæisk gud og der er rester af en midianitisk fæstning sandsynligvis Ba`al-sefon.

 

 

Langs vestsiden af Aqaba-bugten ligger en massiv bjergemasse. Der er kun ganske få steder hvor det kan lade sig gøre for et så stort folk (ca. 3.000.000) at slå lejr. Men Israels folk skulle tilbage til det sted, hvor Moses havde set den brændende busk. Det var imens han vogtede får hos sin svigerfar Jetro i Midjan at Gud talte til ham igennem den brændende busk og befalede ham at hente sit folk til det selv samme bjerg for at tilbede ham. 2. Mos.3:1 Moses vogtede får for sin svigerfar Jetro, præsten i Midjan. Da han engang havde drevet fårene langt ud i ørkenen, kom han til Guds bjerg Horeb. v2 Dér viste Herrens engel sig for ham i en flammende ild fra en tornebusk.

2. Mos.3v12 Gud svarede: »Jeg vil være med dig, og dette skal du have som tegn på, at det er mig, der sender dig: Når du har ført folket ud af Egypten, skal I dyrke Gud på dette bjerg

.

 Her på vestsiden fandtes kun få steder, hvor der var plads til dem, men Gud ledte dem til dette sted, hvor ægypterne blev ledt i en fælde, og hvor Israels folk fik lov at opleve, at de kunne stole på deres Gud.

Og her på østsiden i Midjans land kom de til det selv samme sted, hvor Gud havde vist sig for Moses første gang. Her kaldes Guds bjerg også for Horeb

I Paulus brev til Galaterne ser vi, også at bjerget lå i Arabien og ikke i Ægypten:

Gal 4:22 Der står jo skrevet, at Abraham fik to sønner, én med trælkvinden og én med den frie kvinde. v23 Sønnen med trælkvinden blev født efter naturens orden, men sønnen med den frie kvinde ved et løfte. v24 Det skal forstås billedligt. Disse kvinder er nemlig to pagter. Den ene kommer fra bjerget Sinai, hun føder børn til trældom, og det er Hagar — v25 »Hagar« betegner bjerget Sinai i Arabien og svarer til det nuværende Jerusalem, for det lever i trældom med sine børn. v26 Men det himmelske Jerusalem er frit, og det er vor moder;

Bibelen viser altså klart og tydeligt, at Sinais bjerg lå i det daværende Arabien, nuværende Saudi-Arabien. På disse to steder, der hvor overgangen fandt sted, fandt en arkæolog i 1978 en søjle ved bugten på vestsiden. Den så ud til at være af fønikisk afstamning. Desværre var inskriptionerne så godt som eroderet væk. Så i 1984 var den samme arkæolog i Saudi-Arabien og fandt der på den modsatte side hvor overgangen havde fundet sted en identisk søjle, dog med den forskel at denne havde inskriptionerne intakt. Han noterede omhyggeligt de fønikiske(arkaisk hebræisk) ord ned og kunne senere få dem oversat.

Den indeholdt ordene: Mitzraim (Ægypten); Salomon; Edom; død; Farao; Moses; og Yahweh(Jahve)Ud fra dette forstod vi at kong Salomon havde rejst disse søjler til Guds ære og dedikeret dem til miraklet med Israels overgang over havet.

Den almindelige opfattelse om a Israels folk gik over Det Røde Havs vestre arm og at Sinais bjerg ligger i syddelen af Sinai-halvøen passer altså ikke hvis vi tager bibelen bogstaveligt.

 

Billeder lånt fra Ron Wyatts hjemmeside

http://www.pilgrimpromo.com/WAR/index.html

| Svar

Nyeste kommentarer

01.05 | 13:55

Se quran:41:37 - folk forbydes at tilbede månen. Udtalelsen om måneguds tilbedelse er misvisende, thelastdialogue.org/article/the-word-moon-mentioned-in-quran/

08.04 | 04:25

Jeg er en almindelig borger, i rigtig mange år har jeg kendt til at vi bliver løjet for.

08.04 | 04:20

Der er så rigtigt. Der tragiske er at menneskeheden er blevet manipuleret og kontrolleret til at tro, at der kæmpes hårdt for folkesundheden.

25.06 | 10:48

Meget, meget godt og rammende formuleret !